Studenti LU Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātē. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

Tikko noslēgusies pieteikumu pieņemšana studijām Latvijas Universitātē (LU). Pirmie rezultāti liecina, ka jauniešu vidū ir ļoti liela interese par finanšu, ekonomikas, biznesa un citām sociālo zinātņu nozares studijām. LU Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes (ESZF) dekāna p.i. prof. Jānis Priede secina – jaunieši vēlas būt zinoši finanšu pratībā un apgūt zināšanas, kas palīdzēs pieņemt labākus lēmums sev un sabiedrībai kopumā.

Kopumā šogad LU saņēmusi vairāk nekā 21 000 pieteikumu studijām, kā savu pirmo prioritāti studijas LU norādījuši vairāk nekā 5000 reflektantu. TOP 10 populārāko studiju programmu skaitā starp 10 Latvijas augstskolām, kas izmanto vienoto elektronisko pieteikšanos, ir arī LU bakalaura studiju programma “Biznesa vadība”.

No visām LU ESZF piedāvātajām studiju programmām ekonomikas un finanšu jomā visvairāk pieteikumu ar 1. prioritāti saņemts studiju programmā “Biznesa vadība”, kam seko “Ekonomika” un “Grāmatvedība, analīze un audits”. Dažās studiju programmās konkurss uz budžeta vietām būs ļoti sīvs – pat vairāk nekā astoņi pieteikumi uz vienu budžeta vietu.

“Pēdējo gadu satricinājumi pasaulē un Latvijā, sabiedrībā aizvien vairāk liek novērtēt savas zināšanas par ekonomikā, biznesā un finanšu jomā notiekošajiem procesiem. Lai pieņemtu pareizus lēmumus, ir jāsaprot galvenās likumsakarības,” pirmos rezultātus skaidro LU ESZF dekāna p.i. profesors Jānis Priede.

Pagājušajā nedēļā tika publiskot bankas “Citadele” aptaujas rezultāti par Latvijas iedzīvotāju finanšu pratību. No aptaujas datiem izriet, ka 34% iedzīvotāju Latvijā zināšanas par finanšu plānošanu galvenokārt ir ieguvuši konsultācijās ar finanšu iestāžu darbiniekiem vai lasot informāciju to mājaslapās. Plašsaziņas līdzekļus – TV, radio, ziņu portālus un laikrakstus – par galveno zināšanu avotu minējuši 33%, bet ģimene ir galvenā finanšu zināšanu ieguvē 30% iedzīvotāju, savukārt piektā daļa respondentu, biežāk vecumā no 30 līdz 39 gadiem, kā galveno finanšu pratības avotu norādījuši skolu.

Prof. J. Priede uzskata, ka pēdējo gadu laikā “īpaši aktuāls bija finanšu pratības jautājums paaugstinātas inflācijas apstākļos un kā mājsaimniecības un uzņēmumi saskārās un tika galā ar augstām procentu likmēm”. Viņš pauž gandarījumu par jauniešu lielo interesi par ekonomikas, biznesa un finanšu studijām, jo “gūtās zināšanas palīdzēs pieņemt labākus lēmumus sev un sabiedrībai kopumā!”

LU ESZF arī norāda, ka šogad, līdzīgi kā citus gadus, liela interese bijusi par sociālo zinātņu studiju programmām “Komunikācijas zinātne”, “Politikas zinātne” un “Starptautiskā ekonomika un komercdiplomātija”. Arī šajās studiju programmās ir liels pieprasījums gan budžeta gan maksas studiju vietām. Komunikācijas zinātnē uz vienu budžeta vietu pretendē pat 11 studēt gribētāji.

Dalīties