No 21. līdz 25. augustam Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē (BVEF) viesojās 13 pārstāvji no sešām Ukrainas universitātēm, lai piedalītos projektā “Universitātes – sabiedrība: Sadarbības stiprināšana” (UNICOM). Projekta ietvaros notika darba semināri un projekta sanāksmes, veltītas “Nacionālā regulējuma un trešās misijas īstenošanai augstākajās izglītības iestādēs - pieredze un sadarbība ar sociālajiem partneriem”.

“Šis ir jau ceturtais projekts, kas tiek organizēts ukraiņiem LU BVEF. Šajā darba seminārā Ukrainu pārstāvēja ļoti dažādu universitāšu pārstāvji, kuriem bija iespēja iepazīties ar LU īstenoto trešās misijas praksi dažādās universitātes darbības jomās. Darba semināri bija ļoti produktīvi un visaptveroši. Vēlējāmies Ukrainas kolēģiem nodot pēc iespējas plašāku skatījumu uz universitātes zināšanu pārnesi darbā ar sabiedrību un valsts pārvaldi. Ceram, ka Ukrainas kolēģiem veiksmīgi sanāks integrēt jaunās zināšanas augstākās izglītības iestādēs un likumdošanā,” komentē projekta koordinatore un darba semināru organizatore prof. Baiba Šavriņa. 

Darba semināru ietvaros projekta dalībniekus sveica Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols, Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, rektors prof. Indriķis Muižnieks, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektora vietniece starptautiskajos, Eiropas Savienības un projektu vadības jautājumos Inese Stepiņa, LU BVEF dekāns prof. Gundars Bērziņš un citi. 

Dalībnieki piedalījās darba semināros, apgūstot universitātes zināšanu nodošanu sabiedrībai, sociālajiem partneriem un valsts pārvaldei, kā arī pilsoniskās apziņas audzināšanu augstākajā izglītībā. Dalībnieki devās arī izbraukuma semināros uz Morberga vasarnīcu Jūrmalā, LU Botānisko dārzu un piedalījās pieņemšanā Saeimā. 

Projekts tiek īstenots Erasmus+ programmas ietvaros. Tā mērķis  ir uzlabot universitāšu sociālo lomu, veicinot universitāšu un sabiedrības savstarpējo sasaisti, kā rezultātā tiktu izstrādāta valsts politika universitāšu trešās misijas atbalstam, sociālās kohēzijas, noturības, ilgtspējības un labklājības Ukrainā nodrošināšanai. 

Darba seminārus vadīja prof. Mārcis Auziņš, prof. Gundars Bērziņš, asoc. prof. Lilita Seimuškāne, I.Vircavs, lektore Santa Sproģe-Rimša, asoc. prof. Māris Pūķis, lektore Kristīne Bērziņa, Santa Bondare, Ieva Stūrmane, Gunta Kalvāne un Uldis Kondratovič.

Liels paldies visiem semināru vadītājiem un dalībniekiem! 

Dalīties