Šī gada 1. martā Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē (BVEF) notiks Latvijas Ekonomikas valsts 23. olimpiādes fināls, kurā 77 gudrākie skolēni no visas valsts cīnīsies gan par medaļām, gan iespēju iegūt budžeta studiju vietas biznesa vadības un ekonomikas programmās. Visi medaļu ieguvēji tiks aicināti arī uz atlasi, kurā pieci no medaļniekiem iegūs iespēju pārstāvēt Latviju Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē, kas šogad notiks Ķīnā, Šendžeņā.

“Šī būs jau 23. Ekonomikas valsts olimpiāde, kas to padara ne tikai par vienu no vecākajām Eiropā, bet arī pasaulē! Iespējams, ka tieši olimpiādes nopietnās tradīcijas ir iemesls tam, ka 84% no skolēniem, kas ir pārstāvējuši Latviju Starptautiskajās ekonomikas olimpiādēs, ir atgriezušies no tās ar medaļām. Vidusskolēni aizvadītajos gados ir piedzīvojuši daudz pārmaiņu un izaicinājumu, gan Skola2030 reformas ietvaros, gan attālinātās mācībās. Tāpēc ir liels prieks, ka par spīti pārmaiņām un pandēmijai, joprojām ir kupls dalībnieku skaits,” uzsver LU BVEF dekāns prof. Gundars Bērziņš.

Olimpiādes finālā būs pārstāvēti 12 Latvijas novadi un novadu apvienības un 6 valstspilsētas - no Alūksnes līdz Liepājai, no Daugavpils līdz Kuldīgai. Finālā skolēniem būs jāpierāda savas zināšanas ekonomikā, pildot testa jautājumus, risinot dažādus uzdevumus un pēc pārtraukuma pievēršoties ekonomisko problēmsituāciju šķetināšanai.

LU BVEF tradicionāli noritēs 3. (fināla) Ekonomikas valsts olimpiādes posms. Pirmais posms notika skolās, bet otrais posms bija novadu posms, kurā piedalījās 492 skolēni. Šogad olimpiāde notika hibrīdrežīmā - gan skolās, gan tiešsaistē, karantīnā esošiem skolēniem piedaloties attālināti un video novērošanā izmantojot proktoringa rīkus (gan mākslīgā intelekta, gan īstu cilvēku virtuālā uzraudzība).

Olimpiādes otrajā posmā  skolēniem bija gan jāapliecina savas zināšanas ekonomikā, kā arī jārisina praktiski uzdevumi par konkurenci, jāanalizē CSDD bilance un jāvērtē RailBaltica projekta ietekme uz tirgu. Arvien aktuālāki olimpiādē kļūst arī ilgtspējas jautājumi.

Ekonomikas valsts olimpiādi LU BVEF rīko sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC) un ESF projekta "Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai" ietvaros.

Dalīties