Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē BVEF) tiek īstenots pētniecības projekts NUMECO – “Ekonomisko subjektu digitālā ilgtspējīga attīstība Centrālās un Austrumeiropas reģionā”, apvienojot pētniekus no trim universitātēm un valstīm – Harkovas Nacionālo radioelektronikas universitāti Ukrainā, Babes-Bolyai universitāti, Kluž-Napokā, Rumānijā un Latvijas Universitāti, Rīgā, Latvijā. Projektu finansē Frankofonijas universitāšu lietu aģentūra (AUF). No 2. līdz 3. martam LU BVEF tiek organizētas projekta sanāksmes un darba semināri, kuru atklāšanā piedalīsies arī Francijas Institūta Latvijā direktore Veronika Disosua (Véronique Dussaussois).

Centrālās un Austrumeiropas valstu tautsaimniecībās tieši mazie un vidējie uzņēmumi bieži vien ir vairāk orientēti uz ilgtspējību, jo tiem trūkst finanšu līdzekļu lielu, stipri piesārņojošu rūpniecisku darbību veikšanai. Veidojot uz ilgtspējību vērstu attieksmi pret savu darbību un ražošanu, digitalizācija var palīdzēt.

Pētījums tiek īstenots kā salīdzinošs pētījums, vispirms izmantojot sekundāros datus - statistiku kā starptautiskā līmenī (Eurostat), tā nacionālajā līmenī attiecīgajās trīs valstīs. Pēc tam tiek veiktas padziļinātas intervijas ar mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvjiem, aptuveni desmit no katras valsts. Pēc galveno priekšrocību un trūkumu noteikšanas valstu grupai būs iespējams vispārināt risināmos aspektus. Nākamais pētījuma posms sastāv no esošo pieeju izpētes un analīzes, lai novērtētu digitalizācijas briedumu uzņēmējdarbības līmenī. Ņemot vērā to, ka esošie modeļi ir vispārināta abstrakcija, t.i. bez specifikācijas valstij vai konkrētam reģionam, veidoti tiks jauni paraugindeksi, kas paredzēti mazajiem un vidējiem uzņēmumiem Centrālās un Austrumeiropas reģionā.

Projektā iesaistīti pētnieki un doktoranti no visām trim partneruniversitātēm. Šī projekta starprezultāti jau tika prezentēti vairākos zinātniskos pasākumos Klužā, Harkovā un nesen Rīgā LU 80. Zinātniskās konferences plenārsēdē „Bizness. Vadība. Ekonomika.”. Ir sagatavotas vairākas publikācijas starptautiski indeksētiem izdevumiem.

Pasākuma programma.

 

 
   

Dalīties