Prof. Signe Bāliņa

Arvien biežāk izskan prominentu pētnieku prognozes, ka līdz ar mākslīgā intelekta attīstību izzudīs līdz pat 50% profesiju, to skaitā tādas, kurām nepieciešamās zināšanas un prasmes līdz šim nodrošinājusi augstākā izglītība. Turklāt vairs nav iespējams augstskolas laikā sniegt jauniešiem tieši tās zināšanas, kas būs nepieciešamas nākotnes darbam, jo bieži mēs pat nezinām, kā mainīsies profesijas.

Augstskolām tas nozīmē divus būtiskus izaicinājumus.

Pirmkārt, nodrošināt tādu izglītību, kas augstskolu beidzējus padara «robotu drošus» – sniedz tehnoloģisko, sociālo un humanitāro kompetenču kopumu, kas ir nepieciešams vai kļūs vēl nozīmīgāks nākotnē. Augstskolu absolventi būs tie, kuri radīs nākotnes tehnoloģijas un profesijas. Otrkārt, augstskolām arvien aktīvāk jāiesaistās mācīšanās nodrošināšanā visa mūža garumā, tajā skaitā izmantojot mūsdienīgas, dažādām dzīves situācijām un nepieciešamībām pielāgotas mācību formas un saturu.

Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT), medicīnas un vēl dažu nozaru speciālisti nepārtrauktai mūžizglītībai jau ir gatavi, jo šīs nozares tradicionāli attīstījušās tik strauji, ka ar vienreizēju studiju procesu visam mūžam nepietiek. Tagad šāda pieeja kļūst par ikdienu ikvienā nozarē un profesijā – saskaņā ar Pasaules Ekonomikas foruma datiem piecu gadu laikā, lai saglabātu konkurētspēju, ikvienam būs nepieciešams jaunu prasmju apgūšanai veltīt vidēji 101 dienu.

Ņemot vērā situāciju, Latvijas Universitāte (LU) plāno īstenot pirmo mākslīgā intelekta laikmeta prasmju mūžizglītības programmu ikvienam interesentam. Programma piedāvā Microsoft speciālistu radītu, daļēji latviskotu, elektronisku mācību saturu.

Latvija ir trešā vieta pasaulē, kur šāda programma tiks īstenota – līdz šim tā uzsākta tikai vienā augstskolā ASV un vienā – Lielbritānijā. Latvijā ar šo projektu iekļaujamies februārī pieteiktās kustības Valsts 196 aktivitātēs – Valsts 196 mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju digitālās identitātes nostiprināšanu un attīstīšanu datu tehnoloģiju laikmetā. Gada laikā taps rīku, prasmju un iespēju kopums jeb digitālā mugursoma, kas būs pieejama ikvienam interesentam.

Mākslīgā intelekta mūžizglītības programmas būtība ir nodrošināt izpratni par lielo datu izmantojumu un mākslīgā intelekta pamatprincipiem.

Lai apgūtu programmu, nav jābūt IKT speciālistam, vien jābūt interesei un vēlmei apgūt jaunāko tehnoloģiju iespējas un izpratni par to ieviešanas un izmantošanas veidiem.

Pirmā kursu programma tiks uzsākta LU filiālē Cēsīs, kur vietējā pašvaldība izrādījusi lielu interesi iesaistīties un iesaistīt arī savus iedzīvotājus, bet tas nenozīmē, ka pieteikties nevarēs arī interesenti no citām Latvijas pilsētām un novadiem. Šobrīd notiek darbs pie tiešsaistes mācību platformas izveides un satura latviskošanas, jau tuvāko mēnešu laikā aicināsim programmai pieteikties pirmos interesentus.

Latvijā ir un būs digitāli attīstīta sabiedrība!

Publicēts "Diena" 14.05.2019.

Dalīties