2017.gada 20.janvārī plkst. 10.00 LU Vadībzinātnes un Demogrāfijas promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Aspazijas bulv.5, 322.auditorijā promocijas darbu doktora zinātniskā grāda iegūšanai Vadībzinātnē (Dr.sc.admin.) aizstāvēs Juergen Alexander Gollner.

Tēma – „ Galveno lietotāju motivācijas ietekme uz uzņēmuma resursu plānošanas (URP) īstenošanas projektu panākumiem”. Nozare – vadībzinātne, apakšnozare – uzņēmējdarbības vadība. Darba zinātniskais vadītājs: Dr.oec., doc. Ilona Baumane-Vītoliņa  Recenzenti:
  1. Dr.oec., prof. Joseph Neuert, Latvijas Universitāte
  2. Dr. admin., asoc.prof. Henrijs Kaļķis, Rīgas Stradiņa universitāte
  3. Dr. admin., asoc. prof. Arnis Sauka, Stokholmas Ekonomikas augstskola Rīgā.
Uzņēmumu resursu plānošanas (URP) projektu īstenošanas laikā vidēja lieluma uzņēmumos lielākajai daļai projekta dalībnieku parasti ir pašos pamatos jāmaina darbplūsmas, ir daudz virsstundu darba vai pat jāatsakās no brīvdienām, lai sasniegtu organizācijas galveno mērķi - veiksmīgu jaunās sistēmas darbības uzsākšanu. Visiem darbiniekiem, kas iesaistīti šādos vismaz vienu gadu ilgos projektos, ir pat vēl vairāk iemeslu, kādēļ ir ļoti svarīga augsta motivācija, lai varētu īstenot nogurdinošo jaunās URP sistēmas ieviešanu. Kopš pagājušā gadsimta vidus ar motivāciju saistītiem jautājumiem, tās avotiem un attīstībai ir veltīti daudzi zinātniskie pētījumi. 1998. gadā Barbuto un Scholl izstrādāja motivācijas avotu uzskaites teoriju. Lai pārbaudītu uzskaiti noteikto piecu dažādo motivācijas avotu novērtēšanai, ir veikta taksonomijas empīriskā testēšana. Šī promocijas darba mērķis ir izpētīt motivācijas avotus, kā tie ir konceptualizēti motivācijas avotu uzskaites teorijā, URP ieviešanas kontekstā. Tādēļ ir veikta vairāk nekā 200 pabeigto URP projektu empīriskā izpēte, lai noteiktu iespējamās korelācijas starp projektu darba grupu dalībnieku motivāciju un URP projektu panākumiem. Ņemot vērā, ka URP projektu īstenošana darbiniekiem ir ārkārtas situācija, rezultāti, salīdzinot ar ikdienas darbu, var tikt dokumentēti pat stingrāk. Šī pētījuma rezultāti liecina, ka izvēlētajiem motivācijas avotiem ir pozitīva ietekme uz URP projektu panākumiem. Šis promocijas darbs sniedz alternatīvu skatījumu uz Austrijas un Vācijas vidēja lieluma uzņēmumos URP projektos iesaistīto darbinieku motivācijas pieciem avotiem. Sākotnējie pētījumi veikti ar studentiem, lauksaimniecībā nodarbinātajiem vai starpkultūru vidē - šis empīriskais pētījums veikts uzņēmumos, kuri faktiski pabeiguši pilnu URP projektu ciklu. Šis minēto teoriju pielietojums un apvienojums ir novitāte, jo projekta komandas locekļu motivācijas empīriskais novērtējums nav iepriekš zinātniski pētīts. Analīze un atklājumi var sniegt nozīmīgus secinājumus par jauno uzņēmējdarbības vadības tēmu - URP projektu situāciju vadību.

Dalīties