Biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvija (JA Latvija) sadarbībā ar AS Swedbank un LU Ekonomikas un vadības fakultāti (LU EVF) organizētajā Jauno uzņēmēju dienā 2015 tika noskaidroti šī mācību gada labākie Skolēnu mācību uzņēmumi (SMU), labāk izstrādātie biznesa plāni un labākie studentu Start-up programmas uzņēmumi valsts mērogā.

Uzvarētāju saraksts  „SMU programma dod skolēniem iespēju pārbaudīt savu ideju konkurētspēju reālā tirgū, un sacensība ar vienaudžiem ir papildus motivācija izveidot vēl labākus produktus. Kopējais SMU līmenis Latvijā ir ļoti augsts, un šī gada finālā bija vērojams patiešām labs skolēnu sniegums. Tai pat laikā Junior Achievement Latvija īstenotā SMU programma ir pieejama tikai daļā skolu. Mūsu mērķis ir panākt to, lai nākotnē ikvienam Latvijas skolēnam būtu iespēja saņemt uzņēmējdarbības izglītību, kas ir pirmais solis sava uzņēmuma veidošanā,” uzsver JA Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns. 
Par uzvarētāju un pirmās vietas ieguvēju vidusskolas grupā šogad kļuva apģērbu aizsargmaisu un apavu somu ražotājs – Madonas Valsts ģimnāzijas SMU Simple+, kas balvā saņēma iespēju pārstāvēt Latviju Eiropas SMU finālā Berlīnē, kā arī 500 EUR čeku no Swedbank un Biznesa augstskolas Turība apmaksātas studijas. SMU Simple+ ieguva arī 1.vietu SMU biznesa plānu konkursā un saņēma LU Ekonomikas un vadības fakultātes (EVF) balvu – apmaksātas pirmā gada studijas EVF. Līdz ar to madonieši kļuva par šī gada Jauno uzņēmēju diena 2015 absolūto uzvarētāju. 
Savukārt  2.vietu un TALLINK Latvija dāvāto ceļojumu uz Stokholmu ieguva – SMU Eco Toys no Iecavas vidusskolas, bet 3.vietu – SMU Live to Ride no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, kas saņēma balvas no interneta pakalpojumu uzņēmuma Inbox.lv un Swedbank.
Par uzvaru cīnījās arī SMU pamatskolas grupā. 1.vietu šajā grupā un balvu no TALLINK Latvija ieguva SMU Health and Beauty no Īslīces vidusskolas, 2. vietu  un balvu no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras ieguva SMU SalacaWood no Mazsalacas vidusskolas, bet 3.vietu un balvas no interneta pakalpojumu uzņēmuma Inbox.lv un Swedbank saņēma SMU A-Z-K no Bauskas Valsts ģimnāzijas.
JA Latvija SMU programmas stratēģiskais partneris un ilggadējs atbalstītājs Swedbank Latvija Uzņēmējdarbības kompetences centra vadītāja Evita Jansone uzsver: "Skolēnu uzņēmēja spēju attīstība un iespēja veicināt tieši praktiskās uzņēmējdarbības izglītības pieejamību jauniešiem ir tas, kāpēc Swedbank atbalsta Skolēnu mācību uzņēmumu programmu. Jauno uzņēmēju dienā mēs vēlreiz varējām pārliecināties par to, ka Latvijā aug jauna un spēcīga uzņēmēju paaudze. Jaunieši parādīja, ka darbojoties mācību uzņēmumā, ir iemācījušies organizēt savu laiku, strādāt komandā, definēt mērķus, plānot finanses, organizēt sava produkta vai pakalpojuma pārdošanu. Tā pieredze, ko jaunieši iegūst, ir lielākā vērtība."
Šogad pirmo gadu tika izvērtēti arī JA Latvija Start-up programmas finālisti – studentu uzņēmumi. Godalgotās vietas ieņēma LU EVF Vadībzinību studiju programmas 1.kursa studenti. 1.vietu ieguva studentu uzņēmums Ideja.L (Elīna Smilgaine, Tatjana Jermolajeva, Laima Miķelsone, Diāna Šurina, Darja Frolova) ar biznesa ideju – atbalsta sistēma bāreņiem. 2. vietu ieguva uzņēmums Vakardārzi (Andris Lelis, Erlens Apse, Alberts Čačašvili, Laura Janovska, Zanda Indriksone), kas ražo vīnu un sidru, bet 3. vietu – GateRoute (Kārlis Staltmanis), kas ražo priekštelpu tālruņu sistēmu. 1.-2.vietas ieguvēji kā balvu saņēma iespēju piedalīties Baltijas mēroga Start-up finālā, kur cīnīsies par 15 000 EUR balvu no Hyundai Motors
"Mums ir liels prieks par JA Latvija SMU programmas panākumiem - katru gadu arvien vairāk skolēniem rodas interese par uzņēmējdarbību un programmas ietvaros viņi gūst pirmās uzņēmējdarbības iemaņas. Lai izglītība būtu efektīva un rezultatīva, tajā ir jāievēro pēctecība, tāpēc mēs piekritām turpināt sadarbību ar JA Latvija arī Start-up programmas ietvaros, kas ir nākamais SMU līmenis. Pēc šīs programmas apguves studenti būs jau gatavi darboties mūsu biznesa inkubatorā un ticam, ka absolvējot LU, viņi jau būs izauguši par spēcīgiem uzņēmējiem. Bet, lai katrs no mums varētu veiksmīgi virzīties uz priekšu - panākumi ir jānosvin, un JUD fināls faktiski ir svētki par šajā akadēmiskajā gadā paveikto," saka LU EVF dekāne Inta Brūna
Par SMU Gada konsultantu 2015 tika atzīta skolotāja Agita Šamšele no Valmieras tehnikuma. Viņa dāvanā saņēma portatīvo datoru no JA Latvija SMU programmas atbalstītāja AS Swedbank.
Šogad SMU programmas ietvaros tika dibināti 814 mācību uzņēmumi, savukārt pirmo gadu organizētās Start-up programmas ietvaros nodibināti 100 studentu mācību uzņēmumi. Finālā no tiem piedalījās 12 SMU pamatskolas grupā, 12 SMU vidusskolas grupā un 8  vidusskolas SMU - biznesa plānu konkursā, kā arī 5 Start-up studentu uzņēmumi.
SMU finālistus vidusskolas grupā un biznesa plānu konkursa finālistus vērtēja šāda žūrija: Aldis Baumanis, Biznesa augstskolas Turība Valdes priekšsēdētājs, Līga Peiseniece, Banku Augstskolas studiju prorektore, Evita Jansone, Swedbank Uzņēmējdarbības kompetences centra vadītāja, Inta Brūna, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes dekāne, Claudio Rivera,  Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biznesa skolas Bakalaura programmas direktors, kurš vērtēja arī Start-up uzņēmumus Ilze Medne un Kristīne Bērziņa, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes pasniedzējas. 
Finālistus pamatskolas SMU grupā vērtēja šāda žūrija: Liene Dubrovska, Svētku bode līdzīpašniece, Antra Slava, Latvijas Bankas Naudas skolas redaktore, Raimonds Šastakovičs, TALLINK Latvija B2B pārdošanas speciālists, Dace Dricka, Coca-cola HBC Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja, Jānis Hermanis, Latvijas Darba devēju konfederācijas tautsaimniecības eksperts.
Start-up programmas finālistu žūrijas sastāvs: Ēriks Blumbergs, Advokāta biroja Glimstedt un partneri direktors, Aigars Mačiņš, Microsoft Latvia Tehnoloģiju evaņģēlists, Viesturs Sosārs, TechHub Riga līdzdibinātājs, Fionn Dobbin, Rīgas Ekonomikas augstskolas Uzņēmējdarbības programmas direktors un kreatīvo industriju uzņēmējs, Claudio Rivera,  Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biznesa skolas Bakalaura programmas direktors.
Par JA Latvija Skolēnu mācību uzņēmumu programmu
Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.-12.klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā. Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvija, kas  ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.
Par Start-Up programmu
Start-Up programma ir nākamais līmenis jau ilggadēji Latvijas skolās sekmīgi īstenotai Skolēnu mācību uzņēmumu programmai. Ikviens Latvijas augstskolu students, neatkarīgi no izvēlētās specialitātes, var mācīties radīt pats savu biznesa ideju un veidot uzņēmumu. Students Start-Up programmas ietvaros izmanto mūsdienīgu, vadošo Eiropas augstskolu mācībspēku veidotu studiju saturu.
Par Junior Achievement Latvija (JA Latvija)
JA Latvija ir sabiedriskā labuma organizācija un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JAL ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada. Eiropas Komisija atzinusi JA Latvija par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību. JA Latvija katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 60 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos: 
  • Finanšu pratības ABC - sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.-9. klasei
  • Karjeras izglītības programma Ēnu diena 1.-12.klasei
  • Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.-12.klasei
  • Līderu programma 10.-12.klasei
  • Start-Up programma augstskolu studentiem
  • Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.
Papildus informācija:
Antra Laumane, 
JA Latvija  mārketinga vadītāja 
Tālrunis: 29565758; 
E-pasts: antra@jal.lv Seko un uzzini vairāk: www.draugiem.lv/jal www.facebook.com/juniorachievementlatvija twitter.com/SMULatvija

Dalīties