2017. gada 21. aprīlī plkst. 10.00 LU Vadībzinātnes un Demogrāfijas promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Aspazijas bulv.5, 322. auditorijā promocijas darbu doktora zinātniskā grāda iegūšanai vadībzinātnē (Dr.sc.admin.) sabiedrības vadības apakšnozarē aizstāvēs Olga Stariņeca. Promocijas darba temats – „Holistiskā pieeja cilvēkresursu atlasei valsts pārvaldes organizācijās Latvijā”.

Recenzenti: prof. Dr.oec., Biruta Sloka (LU); prof. Dr.oec., prof. Konstantīns Didenko (RTU); prof. Dr.oec. Ligita Šimanskiene  (Klaipēdas Universitāte, Lietuva). Valsts pārvaldes organizācijās un Latvijā kopumā ir dažādi izaicinājumi cilvēkresursu atlasē. Pēdējos gados cilvēkresursu atlase valsts pārvaldes organizācijās gan ir aktīvi attīstījusies, tomēr joprojām pastāv šī procesa uzlabojumu potenciāls. Zinātniskā literatūra lielākoties ir fokusējusies uz pašu procesu un reti plašāk apskata tā ietekmi uz citām organizācijas aktivitātēm un ciešo saikni ar organizācijas ārējiem un iekšējiem faktoriem. 
Holistiskā pieeja ir universāli izmantojama dažādās nozarēs un procesos. Šī pieeja var palīdzēt noteikt cilvēkresursu atlases draudus, vājās un stiprās puses, kā arī pavērt tajā jaunas iespējas. Šobrīd valsts pārvaldei cilvēkresursu atlasē būtu jāņem vērā izaicinājumi, kas saistīti ar jaunās paaudzes kā darba meklētāju un nodarbināto īpatnībām/raksturīgākajām iezīmēm, pozitīvu darba devēja zīmola veidošanu un uzturēšanu, zināšanu vadības aktivitātēm, darba tirgus problēmām u.c. 
Promocijas darba mērķis ir izstrādāt rīku komplektu, kas varētu palīdzēt valsts pārvaldes organizācijām pielietot holistisko pieeju cilvēkresursu atlasē. Autore izpētīja holisma un holistiskās pieejas būtību, cilvēkresursu atlasi un citas cilvēkresursu vadības aktivitātes, kas ar to mijiedarbojas (zināšanu vadību, cilvēkresursu profesionālo attīstību, darba devēja zīmolradi, balstoties uz savāktajiem primārajiem empīriskajiem datiem un zinātniskās literatūras analīzi). Autore arī izpētīja uz iesaistītajām pusēm attiecināmās teorijas īpašības/specifiku un aktualitāti cilvēkresursu vadībā (pārsvarā koncentrējoties uz Y paaudzes pārstāvjiem kā darba meklētājiem – cilvēkiem, kuri dzimuši no 1980. līdz 2000. gadam,), cilvēkresursu atlasi mijiedarbībā ar vairākiem organizācijas iekšējās un ārējās vides faktoriem (koncentrējoties uz zināšanām balstīto ekonomiku, sociālo atbildību un sociāli atbildīgo organizāciju vērtībām). Ar empīrisko pētījumu palīdzību autore papildus identificēja Latvijas valsts pārvaldes organizāciju cilvēkresursu atlases un citu cilvēkresursu vadības aktivitāšu, kas mijiedarbojas ar atlasi, īstenošanas īpatnības. Kā arī izstrādāja vairākus rīkus, kas varētu palīdzēt valsts pārvaldes organizācijām pielietot holistisko pieeju cilvēkresursu atlasē, un ieteikumus/rekomendācijas valsts pārvaldes organizācijām. 

Dalīties