LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

Iezīmējot pārmaiņas doktora studijās Latvijas Universitātē, Radio NABA raidījuma “Zinātnes vārdā” tematiskajā ciklā “Doktorantūra tuvplānā” pie raidījuma vadītāja Ivara Austera viesojās Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs. Uzņemšana doktora studijās Latvijas Universitātē norisināsies no 2024. gada 19. augusta līdz 30. augustam.

“Šobrīd Latvijas Universitātē doktorantūru raksturo vārds dažādība. Eksaktajās zinātnēs ir projektos bāzēta pieeja. Lielākajai daļai doktorantu šajās zinātnēs ir finansējums, kas nodrošina viņu pētniecisko darbību. Līdz ar to tas ir darbs ar normālu slodzi, kas noteiktā laikā  – īsākā vai garākā – aizved līdz rezultātam jeb doktora grādam. Humanitārajās un sociālajās zinātnēs šāds modelis ir retāk sastopams. Šajās zinātņu jomās tas biežāk ir personīgo ambīciju jautājums, kur doktorantūras pētījums lielākoties tiek veikts vakaros, brīvajos brīžos un brīvdienās. Tie ir cilvēki, kam tas ir mērķtiecīgs lēmums, kas pieņemts, lai attīstītu tālāk savu karjeru,” līdzšinējo situāciju doktora studijās raksturo LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs. “Mēs virzāmies uz tādu doktorantūras konceptu, kāds tas ir ierasts Eiropā un uz kādu pašreiz virzās arī ārējais regulējums. Mēs gribam nonākt pie tā, lai doktorantūra ir pilna laika darbs, kur doktorants ir akadēmiskās saimes loceklis – kolēģis –, kur atšķirībā no profesūras tas ir trīs līdz četru gadu laika posma nogrieznis, kurā galvenais uzdevums ir veikt individuālu pētījumu, parādīt, ka tu spēj to darīt, trenēt savas prasmes un kļūt konkurētspējīgs.”

Kopš 2024. gada 15. jūlijā Latvijas Universitātē darbu jau uzsākusi vienota LU Doktorantūras skola, kuras pamatuzdevumi ir visu doktorantūras studiju programmu īstenošana un promocija, jauno pētnieku karjeras attīstības nodrošināšana, doktorantūras kvalitātes uzraudzība un pilnveide, kā arī starptautiskās sadarbības veicināšana. Jaunais doktorantūras modelis, kas Latvijas Universitātē tiek ieviests pakāpeniski līdz 2026. gada beigām, paredz pāreju uz doktorantūru ar nodarbinātību un studiju starpdisciplinaritātes stiprināšanu.

Raidījumā līdzās pārmaiņām augstskolā doktora studiju jomā izskan arī LU zinātņu prorektora Guntara Kitenberga pieredzes stāsts par saviem studiju gadiem doktorantūrā, kā arī praktiski ieteikumi esošajiem un topošajiem Latvijas Universitātes doktorantiem, tostarp padomi, kā iepazīties ar pasaules vadošajiem zinātniekiem savā pētniecības jomā un nozarē.

2024. gadā uzņemšana Latvijas Universitātes doktorantūrā notiks no 19. līdz 30. augustam. LU katru gadu doktora grādu iegūst ap 50 jaunajiem zinātniekiem. Šogad doktorantūras studijās plānots uzņemt teju 100 jaunus doktorantus.

Share