Sanāksmes atklāšana. Foto: Gunta Kalvāne

No 26. līdz 28. jūnijam Spānijā Katalonijas Politehniskajā universitātē norisinājās Eiropas Universitāšu asociācijas ikgadējā sanāksme, kura šogad veltīta datu nozīmei doktorantūras izglītībā. Sanāksmē Latvijas Universitāti (LU) pārstāvēja LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas direktore Inga Šķendere un vadošā eksperte Gunta Kalvāne.

Šogad Eiropas Universitāšu asociācijas doktorantūras padomes (European Universities Association Council for Doctoral Education) gadskārtējā sanāksmē uzmanība tika pievērsta datu tēmai, raugoties uz to no dažādām perspektīvām. Sanāksmē, ko rīkoja Katalonijas Politehniskā universitāte, tēma tika apspriesta, aplūkojot universitāšu pieejamos datus par doktorantūras izglītību un to, kā šie dati ietekmē doktorantūras izglītības stratēģisko attīstību. Uzmanība tika vērsta arī uz doktorantūras programmu ilgumu un to absolvēšanas rādītājiem, mākslīgo intelektu un FAIR (atrodami, pieejami, savstarpēji izmantojami un atkārtoti izmantojami) datu principu izpratnes veicināšanu.

Ar stāstījumu “Atgriezeniskās saites pārvēršana rīcībā: uz datiem balstītas iniciatīvas doktorantūras izglītībā Latvijas Universitātē” sanāksmē piedalījās LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas direktore Inga Šķendere un vadošā eksperte Gunta Kalvāne.

“Lai risinātu daudzpusīgas akadēmiskās vides problēmas, ir nepieciešams izprast doktorantu vajadzības. Latvijas Universitātē īstenojam aktivitātes, reaģējot uz doktorantu aptaujās apkopotajām atziņām. Mūsu pieredze doktorantūras studiju uzlabošanā, kas iegūta, veicot aptaujas jau trīs gadus pēc kārtas, ļauj rast uz datiem balstītus risinājumus rūpēs par doktorantu labbūtību un to kopienas veidošanu, piemēram, koprakstīšanas sesijās un noderīgu prasmju semināros, kuros var gūt iedvesmu tam, kā savienot darbu un privāto dzīvi, kā plānot laiku, kā organizēt disertācijas rakstīšanu. Aptaujās gūtās atziņas būtiski uzlabo studiju procesu un doktorantu labbūtību, sniedzot empīriskus pamatojumus stratēģiskiem lēmumiem, uzlabojot doktorantūras izglītības procesu kopumā,” uzsver vadošā eksperte Dr. geogr. Gunta Kalvāne.

Šogad sanāksmes laikā Eiropas universitāšu pārstāvjiem tika prezentēts ziņojums par institucionālo atbalstu pēcdoktorantūras pētniekiem un norisinājās dalībnieku viedokļu apmaiņa par to, kā mērķtiecīgi veicināt šāda veida atbalstu Eiropas universitātēs.

Eiropas Universitāšu asociācija (European Universities Association, EUA), dibināta 2001. gadā, apvienojoties vairākām Eiropas augstskolu organizācijām, pārstāv vairāk nekā 800 augstskolas 48 Eiropas valstīs un ir vienota Eiropas augstskolu balss sarunās par izglītības un zinātnes politiku ar Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju un citu pasaules reģionu augstskolu organizācijām. EUA redzējumā Eiropas universitātes ir autonomas akadēmiskās institūcijas, kuras tiecas uz izcilību zinātnē, nodrošina plašu studiju piedāvājumu un veicina studentu un personāla mobilitāti. Savukārt Eiropas Universitāšu asociācijas Doktorantūras padomes(European Universities Association Council for Doctoral Education) ikgadējās sanāksmes ir kļuvušas par lielāko un visaptverošāko akadēmisko vadītāju, akadēmiskā personāla, doktorantūras izglītības speciālistu, pēcdoktorantūras pētnieku un doktorantu pulcēšanās vietu.

   

Share

Related Content

Doktorantus un jaunos zinātniekus aicina pavasara semestrī piedalīties Koprakstīšanas sesijās
11.03.2024

Doktorantus un jaunos zinātniekus aicina pavasara semestrī piedalīties Koprakstīšanas sesijās

Aizvadīts pirmais zinātnisko publikāciju rakstīšanas retrīts doktorantiem
07.03.2023

Aizvadīts pirmais zinātnisko publikāciju rakstīšanas retrīts doktorantiem