17. jūnijā Latvijas Universitātes galvenajā ēkā (Raiņa bulvāris 19) atklāja fotoizstādi "Pastkartes no Ukrainas". Šī izstāde ir nozīmīgs kultūras notikums, kas pievērš uzmanību Krievijas kara postošajām sekām kultūras objektos un kultūras mantojuma elementos Ukrainā.

Pasākuma atklāšanā ar runu piedalījās Ukrainas vēstnieks Anatolijs Kucevols, Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde, Latvijas Universitātes rektors, profesors Gundars Bērziņš, Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre UNESCO jautājumos Baiba Moļņika un Latvijas Universitātes Kultūras centra direktore Indra Trofimoviča. Pasākumā klātesoši bija universitātes darbinieki, ārvalstu diplomāti, ukraiņu skolotāji un kultūras iestāžu pārstāvji.

Ukrainas vēstnieks savā uzrunā norādīja, ka Krievija iznīcina ne tikai Ukrainas pilsētas un ciemus, bet apzināti iznīcina tūkstošiem gadu veco Ukrainas kultūras mantojumu. "Izstāde izceļ ne tikai Ukrainas kultūras bagātību, bet arī izceļ aicinājumu tiekties pēc miera un taisnīguma. "Mums ārkārtīgi svarīga ir UNESCO dalība mūsu kultūras mantojuma aizsardzībā un kultūras objektu pēckara rekonstrukcijā," atzīmēja arī Anatolijs Kucevols.

Izstādes atklāšanā Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde kopā ar latviešu muzikālā ansambļa "Stiprās sievietes" vadītāju Ivetu Ozoliņu izpildīja ukraiņu dziesmu "Višivanka", bet pasākumā noslēgumā klātesošos muzikāli uzrunāja arī ukraiņu bandūriste Darja Leleko.

Šī izstāde ir nozīmīgs kultūras notikums, kas vērš uzmanību uz Krievijas kara postošajām sekām uz kultūras priekšmetiem un kultūras mantojuma elementiem Ukrainā. Izstādē skatāmas fotogrāfijas no dažādiem Ukrainas novadiem, no kurām katrs stāsta par konkrētu kultūras pieminekli un apstākļiem, kādos tas iznīcināts vai bojāts.

Izstāde "Pastkartes no Ukrainas" veidota, balstoties uz materiāliem, ko realizē Ukrainas institūts ar USAID atbalstu. Fotoizstādi Rīgā organizē Ukrainas vēstniecība Latvijā ar uzņēmuma BELAM-RŪGA atbalstu un Latvijas Universitātes Kultūras centra palīdzīb. Tā aplūkojama līdz 2024. gada 21. jūnijam.

Foto: Latvijas Ārlietu ministrija, Ukrainas vēstniecība Latvijā

Share

Related Content

Atklāta fotoizstāde "Vienoti Latvijas Universitātē un Dziesmu un Deju svētkos"
20.06.2023

Atklāta fotoizstāde "Vienoti Latvijas Universitātē un Dziesmu un Deju svētkos"