28. maijā Latvijas Universitātes (LU) Akadēmisko centru Torņakalnā apmeklēja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ar biroja pārstāvjiem. Viesus uzņēma LU rektors Gundars Bērziņš un prorektori Guntars Kitenbergs un Enno Ence, kas delegāciju iepazīstināja ar mākslīgā intelekta (MI) izmantošanā pētniecībā un inovācijās.

Profesore Inna Šteinbuka viesiem pastāstīja par LU sadarbībā ar 13 starptautiskajiem partneriem īstenoto Eiropas Savienības programmas “Apvārsnis Eiropa” pētniecības projektu “AI4Debunk: Mākslīgais intelekts cīņai pret dezinformāciju”.

“Latvijai jau tuvākajā laikā ir jāizstrādā mākslīgā intelekta izmantošanas stratēģija un nacionālais regulējums, kur Saeimai kā likumdevējam ir būtiska loma, tāpēc augstu novērtēju Saeimas priekšsēdētājas padziļināto interesi par Latvijas Universitātes veikumu šajā jomā. Mākslīgā intelekta jautājums skar pilnīgi visas jomas, tāpēc ir jārod efektīvi pārnozaru un starpnozaru sadarbības modeļi gan valstiskā, gan universitāšu un citos līmeņos. MI ir unikāla iespēja attīstīt un pacelt Latvijas ekonomiku, tāpēc uz to nevar raudzīties tikai kā investīciju infrastruktūrā vai tehnoloģijās, svarīgas ir idejas par tā efektīvu un ilgtspējīgu pielietoju visās sabiedrībai nozīmīgās jomās, piemēram, veselībā, aizsardzībā, izglītībā un uzņēmējdarbībā,” uzsvēra LU rektors Gundars Bērziņš.

Prezentējot projektu, prof. I. Šteinbuka uzsv;era, ka AI4Debunk projekta mērķis ir revolucionizēt cīņu pret dezinformāciju un atbalstīt uzticamas tiešsaistes aktivitātes. Izstrādājot mākslīgajā intelektā balstītus un uz cilvēku vērstus rīkus, šis projekts ir apņēmies aizsargāt demokrātiskās vērtības un veicināt informētāku un noturīgāku sabiedrību, reaģējot uz digitālā laikmeta radītajām problēmām.

Viņa arī pastāstīja, ka AI4Debunk tiek realizēts ciešā sadarbībā ar Valsts Kanceleju un Saeimu, kurā notika pirmā projekta atklāšanas konference un diskusija. Tāpat panākta vienošanās par sadarbību ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru un tā vadītāju Jāni Sārtu.

Share