25.augustā tika prezentēta grāmata "Tūrisms Latvijā cauri gadsimtiem", kuras tapšanā piedalījās arī Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes asoc. prof. Ilze Medne, lektore Kristīne Bērziņa un LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Aija van der Steina.

“Zīmīgi, ka šāda grāmata tapusi tieši pandēmijas laikā, kad jaunu saturu guvis savulaik populārais aicinājums “Apceļo savu dzimto zemi”. Pandēmijas laikā ir būtiski pieaugusi vietējā tūrisma aktivitāte un tas ir labs pamats tam, lai nozare pēc iespēja ātrāk varētu atgriezties ikdienas apritē, kad Latvijā lielākā skaitā atgriezīsies arī ārvalstu viesi. Šajos sarežģītajos apstākļos tūrisma nozare ir apliecinājusi, ka ar pozitīvu skatu raugās nākotnē. To mēs redzam gan pēc jaunajiem tūrisma objektiem gan citām aktivitātēm,” grāmatas atklāšanā uzsvēra LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Grāmata tapusi ar LIAA atbalstu, kopīgi apvienojot vairāku autoru – gan mācībspēku, gan tūrisma nozares profesionāļu rakstītās nodaļas. Autoru komandā strādāja – Aira Andriksone, Kristīne Bērziņa, Artis Gustovskis, Dace Kaufmane, Andris Klepers, Līga Kondrāte, Ēriks Lingebērziņš, Agita Līviņa, Ilze Medne, Maija Rozīte, Juris Smaļinskis, Normunds Smaļinskis, Aija van der Steina un Daina Vinklere. Drukātā versija grāmatai kalpos kā prezentācijas materiāls un tā tiks nodota arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumam. Grāmatas saturā iekļautas nodaļas par Latvijas tūrisma nozares veidošanās pirmsākumiem, kas meklējami 20.gadsimta sākumā un attīstību līdz pat mūsdienām. “Grāmatas autori un intervētās personas ir daļa no Latvijas tūrisma vēstures, – viņi ir bijuši aculiecinieki dažādām norisēm un procesiem, kas ietekmēja lēmumu pieņemšanu,” vēstīts grāmatas ievadvārdos.

Grāmata dod ieskatu tūrisma nozares pirmsākumos, skaidrojot dažādās ceļotāju motivācijas laikā, kad sāka iezīmēties arī dažādi ceļošanas mērķi un veidi – sākot no cilšu valdnieku ceļiem dažādās zemēs un jaunu tirdzniecības ceļu apgūšanas. Tūrisma nozares pētnieki regulāri cenšas izprast cilvēka motivāciju doties ceļā – grāmata iepazīstinās lasītāju ar dažādajām ceļošanas iespējām un veidiem cauri gadsimtiem, nonākot līdz Latvijas tūrisma nozares attīstībai šodienas kontekstā. Grāmatā atklājas fakti par četriem Latvijas tūrisma nozares vēstures periodiem. Katrā no tiem apkopotas tendences, kuras raksturīgas konkrētajam laika posmam, kā arī politiskajai vai ekonomiskajai situācijai globālā mērogā. Tiek sniegts plašs ieskats par pieciem Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem un tūrisma nozares klātbūtni to vēsturiskajā attīstībā. Autori veidojuši grāmatas nodaļas, raugoties arī nākotnes perspektīvā, minot dažādus mērķus un izaicinājumus Latvijas tūrisma nozares turpmākajā attīstībā – sadzīvot ar “jauno normālo”, apgūt jaunas iespējas un turpināt virzīties uz priekšu.

Grāmata plašākam interesentu lokam elektroniskā formātā bez maksas ir pieejama Biznesa augstskolas "Turība" un  LIAA mājaslapās.

Foto: BalticTravelnews.com

Share