Šogad 11 LU Ekonomikas un vadības studentu komandas piedalījās Start-up konkursā, kas norisinājās kopā ar Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) Vislatvijas Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgu.

Gadatirgus ietvaros studentu Start-Up grupā uzņēmumu biznesa modeļi tika vērtēti divās nominācijās - Inovatīva biznesa ideja un Sociālā uzņēmējdarbība. Attiecīgi balvas ieguva LU Ekonomikas un vadības fakultātes Start-Up „Radi dari“, kas piedāvā telpu-darbnīcu priekšmetu uzlabošanai un „Studentu skola“, kas piedāvā studentu privātskolotāju pakalpojumus skolēniem. 
„Studentu skolas” idejas autores par dalību gadatirgū stāsta: „Mēs ne tikai ieguvām vērtīgu pieredzi tiešā saskarsmē ar topošajiem klientiem, kas izteica vēlmi iesaistīties mūsu uzņēmumā nākotnē, bet arī atbalstu un vērtīgus padomus no žūrijas mūsu biznesa idejas turpmākai attīstībai un uzņēmuma darbības uzsākšanai. Arī atbalsta vārdi nebija mazsvarīgi, jo tie ļāva mums aizdomāties un noticēt – mūsu ideja ir reāla un īstenojama, ir tikai jāsāk pie tās strādāt reālajā dzīvē. Lai arī uzvara nebija mūsu galvenais mērķis un bija arī nedaudz negaidīta, tomēr tā ļāva mums saprast, ka ir vērts virzīties tālāk un uzlabot to, pie kā esam cītīgi strādājušas jau vairākus mēnešus, un, iespējams, kļūt par veiksmes stāstu citu Start – Up uzņēmumu vidū.”
Studentu uzņēmumi jeb Start-Up tika veidoti studiju kursa ietvaros „Praktiskā uzņēmējdarbība”. Par ieguvumiem šajā studiju kursā dalās Start-Up „Radi dari” komanda: „Šis uzņēmējdarbības kurss mums ir sniedzis daudz. Esam ieguvušas jaunas zināšanas, pieredzi un pats labākais - nemācamies no grāmatām, bet gan no procesa kā tāda. Tagad saprotam, cik liela nozīme ir komandas darbam un katra dalībnieka personīgajai atdevei. Šo piecu mēnešu laikā ne tikai veidojām savu topošo biznesa plānu, bet arī veiksmīgi iemācījāmies pasniegt mūsu ideju auditorijai.”
Vislatvijas Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgus dalībnieku komandas pamatskolas un vidusskolas grupās vērtēja arī LU Ekonomikas un vadības fakultātes akadēmiskais personāls: Ilona Vītoliņa – Baumane, Kristīne Bērziņa un Kristīne Zaksa. LU Ekonomikas un vadības fakultātes simpātijas balvu pamatskolas grupā ieguva SMU „Eco Bubble” no Viļānu vidusskolas, bet vidusskolas grupā SMU „Eco Toys” no Iecavas vidusskolas.
Gadatirgu atbalstīja LIAA projekta „Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) un Eiropas Savienība, JA-YE Latvija partneri Swedbank un modes un izklaides centrs Rīga Plaza. Ziemasvētku gadatirgus norisinājās šī gada 6.decembrī.
Par Start-Up programmu: Šī gada 18.septembrī Latvijas Universitāte parakstīja sadarbības līgumu ar JAL – YE Latvija par jaunas, Eiropā aprobētas, studiju metodes ieviešanu studiju procesā – „Start-Up“, kas LU tika reģistrēta kā studiju kurss „Praktiskā uzņēmējdarbība I“ un „Praktiskā uzņēmējdarbība II“. Šī studiju metode ir kā atbalsta instruments studentiem jaunu biznesa ideju radīšanā un īstenošanā. Izmantojot šo studiju metodi, pirmā kursa studenti ir radījuši vairāk kā 30 biznesa idejas.

Share