Pirms sešiem gadiem tika pieņemti grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, nosakot gadījumus, kad aizdevumi fiziskai personai tiek pielīdzināti ienākumam. Ir laiks atcerēties šos noteikumus un pārliecināties, vai kādam aizdevumam nav pienācis nodokļa nomaksas brīdis!

2014. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (likums par IIN), ieviešot jaunu 8.1 pantu “Ienākumam pielīdzināmi aizdevumi”, kas nosaka, ka ienākumam, izņemot noteiktus gadījumus, pielīdzina aizdevumu (tā daļu), ko fiziska persona, kas aizdevumu neņem saimnieciskās darbības ietvaros, nav atmaksājusi sešu mēnešu laikā pēc aizdevuma līgumā noteiktā aizdevuma atmaksas termiņa, bet ne ilgāk kā 66 mēnešu laikā no aizdevuma izsniegšanas dienas. Aizdevējs var būt gan rezidents, gan nerezidents.

Šie nosacījumi neattiecas uz gadījumiem, kad aizdevējs ir kredītiestāde vai attīstības finanšu institūcija, vai krājaizdevu sabiedrība, vai kapitālsabiedrība, kura saņēmusi speciālu atļauju patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai.

KO NEPIELĪDZINA IENĀKUMAM

Svarīgi atcerēties, ka ienākumam nepielīdzina šādus aizdevumus:

  • viena aizdevēja izsniegto aizdevumu (arī vairāku aizdevumu summu), kas nepārsniedz 1500 eiro;
  • aizdevumu, kas izsniegts fiziskai personai, tās laulātajam vai ar to radniecībā esošām personām līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, lai tā segtu ārstniecības vai izglītības izdevumus likuma par IIN izpratnē, ja aizdevums saņemts bezskaidras naudas norēķinu veidā un tā izlietošanu ārstniecībai vai izglītībai aizdevuma saņēmējs pamato attiecīgi ar šādiem viņa rīcībā esošiem dokumentiem: ārsta norīkojums vai slēdziens un attaisnojuma dokumenti, kas apliecina aizdevuma summas izlietošanu divu gadu laikā no aizdevuma saņemšanas dienas aizdevuma līgumā norādītajam ārstniecības vai izglītības mērķim;
  • aizdevumus, kurus fiziskai personai izsniegusi persona, ar kuru to saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

AIZDEVUMA LĪGUMA NOSACĪJUMI

Aizdevuma līguma kritēriji apliekamā ienākuma noteikšanas kārtības piemērošanai, ja fiziskai personai, kas aizdevumu neņem saimnieciskās darbības ietvaros, aizdevumu ir izsniedzis komersants, individuālais uzņēmums (zemnieka vai zvejnieka saimniecība), kooperatīvā sabiedrība, nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība, biedrība, nodibinājums, organizācija, fiziska persona, kas reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicēja, vai uz līguma pamata apvienojušās divas vai vairākas personas, ir šādi:

  • aizdevuma līgums ir noslēgts rakstveidā;
  • aizdevums tiek izsniegts bezskaidras naudas norēķinu veidā un aizdevuma atmaksa veicama bezskaidras naudas norēķinu veidā;
  • aizdevuma līgumā noteiktais aizdevuma atmaksas termiņš nepārsniedz 60 mēnešus;
  • aizdevuma izsniegšanas dienā aizdevējam nav nodokļu parādu, kas vecāki par vienu mēnesi no attiecīgā nodokļa likumā noteiktās samaksas dienas;
  • maksimālais aizdevuma apmērs (to kopsumma) nepārsniedz reizinājumu, kas iegūts, 30% no aizdevuma ņēmēja vidējiem mēneša bruto ienākumiem pie aizdevēja pēdējo 12 mēnešu laikā līdz aizdevuma izsniegšanas dienai reizinot ar 60, bet, ja aizdevuma ņēmējs - īpašnieks (dalībnieks, biedrs) - negūst ienākumus no aizdevēja, maksimālais aizdevuma apmērs nepārsniedz uz aizdevuma ņēmēju attiecināmo aizdevēja pašu kapitāla apmēru (saskaņā ar pēdējo apstiprināto gada pārskatu);
  • visu aizdevēja sniegto aizdevumu summa fiziskām personām, kas aizdevumu neņem saimnieciskās darbības ietvaros, nepārsniedz aizdevēja pašu kapitālu (saskaņā ar pēdējo apstiprināto gada pārskatu).

Ja fiziskas personas, kas aizdevumu neņem saimnieciskās darbības ietvaros, noslēgtais aizdevuma līgums ir noslēgts ar nerezidentu, kurš nav citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents, un aizdevējs atrodas, ir izveidots vai nodibināts valstī, ar kuru Latvijai nav noslēgta un stājusies spēkā konvencija par nodokļu dubultās neuzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, vai zemu nodokļu vai beznodokļu valstī vai teritorijā, aizdevuma līgumam jābūt noslēgtam notariālā akta formā.

INFORMĀCIJA VID

Informāciju VID par viena aizdevēja taksācijas gada laikā fiziskai personai izsniegtajiem aizdevumiem, kuru apmērs (to kopsumma) vienai fiziskai personai pārsniedz 15 000 eiro, vai par aizdevumiem, kuru apmērs (to kopsumma) pirms-taksācijas gadā nepārsniedza 15 000 eiro, bet kopā ar taksācijas gadā izsniegto aizdevumu pārsniedz 15 000 eiro, kā arī informāciju par noslēgto aizdevuma līgumu un aizdevuma apmēru līdz pēctaksācijas gada 1. jūnijam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apmērā sniedz:

  • aizdevējs, ja tas ir komersants, individuālais uzņēmums (zemnieka vai zvejnieka saimniecība), kooperatīvā sabiedrība, nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība, biedrība, nodibinājums, organizācija, fiziska persona, kas reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, vai uz līguma pamata apvienojušās divas vai vairākas personas;
  • pati fiziskā persona - aizdevuma ņēmēja -, ja aizdevējs ir fiziska persona un rezidents, kas aizdevumu nesniedz savas saimnieciskās darbības ietvaros, vai nerezidents, vai citos gadījumos.

Informācija par aizdevumu sniedzama arī tad, ja aizdevējs izsniedz fiziskai personai jaunu aizdevumu papildus aizdevumam (to kopsummai), par kuru VID jau ir sniegta informācija, un iepriekš sniegtā aizdevuma neatmaksātā daļa aizdevuma izsniegšanas dienā pārsniedz 15 000 eiro. Aizdevuma ņēmējs var nesniegt VID informāciju, ja aizdevēju ar aizdevuma ņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

AIZDEVUMA IZSNIEGŠANAS DIENA

Ja aizdevuma līguma spēkā stāšanās diena nesakrīt ar naudas pārskaitīšanas dienu, par aizdevuma izsniegšanas dienu uzskata naudas pārskaitīšanas vai izmaksāšanas dienu. Ja viena aizdevēja fiziskai personai izsniegto aizdevumu kopsumma pārsniedz 1500 eiro, aizdevuma atmaksas termiņu sāk skaitīt ar tā aizdevuma, ar kura izsniegšanu kopējais aizdevumu apmērs pārsniedz 1500 eiro, izsniegšanas dienu.

NODOKĻA PIEMĒROŠANA

Ja aizdevumi un aizdevuma līgums atbilst kritērijiem vai aizdevējs ir fiziska persona, kas aizdevumu nesniedz savas saimnieciskās darbības ietvaros, vai nerezidents, saņemtā aizdevuma neatmaksāto daļu pielīdzina maksātāja ar nodokli apliekamajam ienākumam (bruto ienākumam), no kura maksātājs aprēķina IIN (ar likuma par IIN 15. panta 2. daļā noteikto likmi un šajā likumā noteiktajos gadījumos - arī ar 15. panta 11. daļā noteikto papildu likmi). Ja aizdevuma atmaksas termiņš ir 2020. gada 15. janvāris, bet aizņēmējs līdz 2020. gada 15. jūlijam nebūs visu aizdevuma summu atmaksājis, tad par neatmaksāto summu pašam saņēmējam savā 2020. gada (vai arī 2019. gada, ja tā vēl nav iesniegta) IIN deklarācijā šis ienākums būs jāiekļauj kā apliekamais ienākums.

Ja aizdevumi un aizdevuma līgums neatbilst noteiktajiem kritērijiem, saņemtā aizdevuma neatmaksāto dalu pielīdzina maksātāja ienākumam pēc nodokļa nomaksas. Aizdevējs aprēķina maksātāja - aizdevuma ņēmēja - IIN un no saviem līdzekļiem iemaksā nodokli budžetā (likuma par IIN 15. panta 2. daļā noteikto likmi un likumā noteiktajos gadījumos - arī šā likuma 15. panta 11. daļā noteikto papildu likmi). Ja aizdevējs ir juridiska persona, iespējams, arī darba devējs, par šo neatmaksāto aizņēmuma daļu iemaksā IIN pārskata perioda mēnesī, kurā iestājies likumā noteiktais atmaksas termiņš. Ja aizdevumi un aizdevuma līgums neatbilst likuma nosacījumam vai fiziska persona - aizdevuma ņēmēja -nav sniegusi informāciju, uzskata, ka ienākums ir gūts aizdevuma fakta konstatācijas dienā. Ja aizdevuma ņemšanas fakts ir konstatēts nodokļu audita laikā un par to nav sniegta informācija VID, uzskata, ka ienākums ir gūts tā taksācijas perioda pēdējā dienā, par kuru tiek veikts nodokļu audits.

Ja maksātājs - rezidents - veic aizdevuma atmaksu pēc tam, kad aizdevējs par šo ienākumu ir nosūtījis VID paziņojumu, viņš rakstveidā informē VID par aizdevuma atmaksu, pievienojot apliecinošus dokumentus.

Ja maksātājs - rezidents - pēc taksācijas gada deklarācijas iesniegšanas veic aizdevuma atmaksu, viņš likumā noteiktajā kārtībā ir tiesīgs iesniegt precizētu attiecīgā taksācijas gada deklarāciju un prasīt, lai VID atmaksā pārmaksāto nodokļa summu.

Ja maksātājs - nerezidents - veic aizdevuma atmaksu pēc tam, kad aizdevējs ir nosūtījis VID paziņojumu un ieturējis nodokli, viņš var iesniegt taksācijas gada deklarāciju un prasīt, lai VID atmaksā pārmaksāto nodokļa summu.

Ja aizdevējs - komersants, individuālais uzņēmums, kooperatīvā sabiedrība, nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība, biedrība, nodibinājums, organizācija, fiziska persona, kas reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, vai uz līguma pamata apvienojušās divas vai vairākas personas - prasījumu cedē, viņš aprēķina nodokli un iemaksā to budžetā ne vēlāk kā līdz prasījuma cedēšanas mēnesim sekojošā mēneša 5. datumam.

Aizdevumu atmaksas termiņš tiek apturēts fiziskas personas - aizdevuma ņēmējas - maksātnespējas procesa pasludināšanas dienā uz maksātnespējas procesa laiku. Ja tiesa, pabeidzot Maksātnespējas likumā noteikto saistību dzēšanas procedūru, pieņem lēmumu par parādnieka atbrīvošanu no atlikušajām parādu saistībām, kas norādītas fizisko personu saistību dzēšanas plānā, aizdevumu nepielīdzina ienākumam (likuma par IIN 9. pants).

Grāmatvežiem būtu regulāri jāseko visu esošo un jauno sabiedrības vai fiziskas personas - saimnieciskās darbības veicēja - izsniegto aizdevumu un noslēgto līgumu atbilstībai vai neatbilstībai iepriekš minētajiem likumā noteiktajiem kritērijiem, lai korekti veiktu IIN aprēķinu un nomaksu budžetā vai informētu fizisku personu par nepieciešamību, gatavojot IIN gada deklarāciju, uzrādīt to, kā apliekamo ienākumu.

Publicēts iFinanses marta numurā. 

Share