Ikdienā uz grāmatvežiem un finanšu vadītājiem gulstas liela atbildība par kārtības ieviešanu un noturēšanu uzņēmuma “makā”, tāpēc ir būtiski, lai šie cilvēki ir godprātīgi un ievēro ētikas normas. Jautājumu par profesionālo ētiku aktualizē arī profesionālās grāmatvežu sertifikācijas attīstība Latvijā.

Šobrīd Latvijā tiek atzīts un lietots Starptautiskās Grāmatvežu ētikas standartu padomes (The International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA)) izstrādātais un starptautiski atzītais Profesionālu grāmatvežu ētikas kodekss (Code of Ethics for Professional Accountants) (Ētikas kodekss). 

Normatīvie akti nenosaka, ka Ētikas kodekss grāmatvežiem ir lietojams obligāti, tas kļūst obligāts, kļūstot par sertificētu grāmatvedi. Savukārt likuma “Par grāmatvedību” 3.pantā ir noteikts, ka uzņēmumā grāmatvedības kārtošanu veic grāmatvedības jautājumos kompetenta persona – grāmatvedis vai ārpakalpojumu grāmatvedis, ar ko uzņēmuma vadītājs noslēdzis attiecīgu rakstveida līgumu, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos. Līdz ar to ir svarīgi noteikt profesionālās prasības, lai ne tikai ievērotu normatīvos aktus, bet arī īstenotu grāmatvežu profesijas turpmāko attīstību un uzraudzību Latvijā. 

ĒTISKAS RĪCĪBAS PAMATPRINCIPI 

Ētiskas rīcības pamatā ir profesionāla grāmatveža spēja novērtēt un analizēt savu neatkarību no sniegtā pakalpojuma, izvērtēt neatkarības draudus un izvēlēties piemērotus “drošības pasākumus”, kas novērš draudus vai samazina tos līdz pieņemamam līmenim. 

Ētikas kodekss ir grāmatvežu profesionālās darbības kodekss, un tas iekļauj nozīmīgus profesijas pamatprincipus: objektivitāti, neatkarību, pienācīgu rūpību, godprātību un konfidencialitāti. Ētikas kodeksā tiek skaidrots, kā mazināt konkrētus apdraudējumus, piemērojot profesijai atbilstošus augstas kvalitātes standartus. Tāpat Ētikas kodeksā ir paredzēti arī vairāki aizliegumi, kas izstrādāti, lai aizsargātu pret neatkarības zaudēšanu. Grāmatvedim savā profesionālajā darbībā jābūt neatkarīgam un objektīvam. 

Kā norādīts likumā “Par grāmatvedību”, personai, kam uzticēta uzņēmuma grāmatvedības kārtošana, ir jābūt kompetentai grāmatvedības jautājumos. Papildus jau nosauktajiem pamatprincipiem, Ētikas kodeksā norādīts, ka jābūt godprātīgam, jārīkojas profesionāli, darbu veicot rūpīgi un atbilstoši zināšanām un kompetencei. Likuma “Par grāmatvedību” 3.panta 3.daļas 1.punktā noteikts, ka grāmatvedis ir fiziskā persona, kuras kompetenci apliecina attiecīgs izglītības dokuments (diploms vai apliecība), kā arī fiziskā persona, kuras kompetenci attiecīgajos grāmatvedības jautājumos apliecina pieredze vai atbilstošs sertifikāts un kura veic grāmatveža pienākumus. 

GRĀMATVEŽU LĒMUMIEM IR BŪTISKA IETEKME 

Vērtējot grāmatveža profesijas nozīmi, jānorāda, ka bieži vien grāmatveža pieņemtajiem lēmumiem ir ļoti nozīmīga ietekme, kas sekmē uzņēmuma mērķu sasniegšanu. Tas savukārt nozīmē, ka grāmatvedis par pieņemtajiem lēmumiem ir atbildīgs ne tikai pret uzņēmumu, bet arī pret sabiedrību un pārstāvēto profesiju kopumā. Tas veido profesijas prestižu un sniegtā pakalpojuma kvalitāti. 

Ētika ir ne tikai filozofijas virziens, kas pēta atšķirības starp pareizo un nepareizo, bet arī ētikas normu prasības, kas ir obligāti jāievēro, lai indivīdu rīcība būtu ētiska. Ētikas normas balstās uz ētiskām vērtībām un ētikas principiem. 

Sabiedrībā augsti ētikas standarti ir pieņemti daudzu profesiju pārstāvjiem, grāmatveži ir vieni no tiem, un šīs prasības sniedz labumu ne tikai uzņēmumam, bet palīdz attīstīt un pārraudzīt saimniecisko darbību. Mūsdienās objektīvas nostājas saglabāšana var stiprināt uzņēmuma vērtības, veicināt apņemšanos ievērot augstus standartus, kas palielina informācijas uzticamību ne tikai finanšu rādītājiem, bet arī visam uzņēmumam kopumā. 

Pasaulē dažādas starptautiskās sistēmas, standarti un principi ietver korporatīvās atbildības jautājumus, kuros ētikai ir atvēlēta nozīmīga daļa. Jānorāda, ka uzņēmumā bieži vien ir izstrādāts ētikas un rīcības kodekss, kas nodrošina, ka tā darbinieki, ieskaitot grāmatvežus, darbojas konsekventi. Visbiežāk šajos kodeksos ir norādīts godīguma princips. Līdzīgi ir Ētikas kodeksā, kur norādīts – būt godīgiem un taisnīgiem ar uzņēmuma finanšu informāciju, nošķirot personīgo labumu vai priekšrocības no konfidenciālas informācijas. Parasti šajos ētikas un rīcības kodeksos tiek noteikta arī ziņošanas kārtība par atklātajām kļūdām. Savukārt Ētikas kodeksā ir norādīts, ka, pastāvot kļūdām vai viedokļu atšķirībām grāmatvedības normatīvo aktu piemērošanā, grāmatvežiem vajadzētu izvairīties no tīšas maldināšanas un manipulēšanas ar finanšu informāciju. Tipisks piemērs praksē ētikas konfliktam finanšu un grāmatvedības jomā ir interešu un viedokļu nesakritība, nesniedzot skaidru un patiesu informāciju. 

OBJEKTIVITĀTE UN NEATKARĪBA 

Grāmatvedim, veicot grāmatvedības pakalpojumus, nedrīkst būt interešu konflikts vai citas biznesa attiecības ar klientu. Ir jābūt neatkarīgam gan uzskatos, gan fiziskajā rīcībā. Neievērojot šos abus pamatprincipus, var tikt apdraudēta spēja sniegt godīgu viedokli par uzņēmuma finanšu informāciju. 

Ja par objektivitātes un neatkarības ievērošanu visbiežāk jautājumu nav, jo par šo tēmu tiek plaši diskutēts sabiedrībā, tad jautājums par kvalifikāciju, kompetenci, tehniskajām zināšanām un pienācīgu rūpību vienmēr ir aktuāls, jo to neietekmē tikai grāmatveža izglītība, bet arī prasība ievērot normatīvos aktus un pieredze. Profesionālā rīcība uzliek par pienākumu grāmatvežiem izmantot kompetenci, rūpību, lai veidotu izpratni par finanšu datiem un informācijas nozīmi. Kompetence balstās uz personas izglītību un pieredzi, līdz ar to, lai nodrošinātu profesionalitāti, rodas nepieciešamība pēc vecākā grāmatveža, kas vada un uzrauga grāmatvežus ar mazāku pieredzi profesijā. 

Nevērība pret ētikas principiem kaitē uzņēmumam un ekonomikai kopumā, radot nelabvēlīgas sekas kā, piemēram, biznesa izsīkšana, reputācijas zaudēšana, materiālās sekas (soda naudas), ekstremālos gadījumos – pat kriminālatbildību. Biznesa neveiksmes, ieskaitot valsts vai globālās finanšu krīzes, norāda uz neētiskas uzņēmējdarbības praksi. Bieži vien ieguvums no normatīvo aktu pārkāpšanas ir īslaicīgs. Profesionāliem grāmatvežiem ir svarīga loma ne tikai ētikas normu pārzināšanā, bet arī ētiskas uzvedības un lēmumu pieņemšanas veicināšanā savā uzņēmumā. Uzņēmējdarbības ētika attiecas uz visiem uzņēmējdarbības aspektiem – ne tikai uz grāmatvedi, bet arī uz uzņēmuma saimnieciskajiem procesiem, ražošanas procesu, piegādājot produktus un sniedzot pakalpojumus, – kā arī veido mijiedarbību ar klientiem, piegādātājiem, darbiniekiem un sabiedrību. Uzņēmējdarbības ētika nevar būt īstermiņa pasākums. Tā ir jāattīsta, lai īstenotu ilgtermiņa attīstību, turklāt korporatīvā atbildība un ētikas prakse veicina ilgtspējīgu vērtību rašanos. Drošības pasākumu ieviešana ietver efektīvu pārvaldību, stiprina atbildīgu vadības kultūru un veicina ilgtspēju. 

IESBA uzrauga, atjauno un pilnveido Ētikas kodeksu, tā lietošanā ir panākts ievērojams progress ar galveno mērķi – kalpot sabiedrības interesēm, nosakot augstas kvalitātes ētikas standartus profesionāliem grāmatvežiem. 

Jānorāda, ka Starptautiskā grāmatvežu federācija (International Federation of Accountants (IFAC)) ir atzinusi grāmatvedības profesijas pozitīvo lomu korupcijas apkarošanā, nosakot trīs svarīgas darbības jomas: starpnozaru sadarbības veicināšana, pārredzama un atbildīga valsts finanšu vadība un kvalitatīvu finanšu pārskatu sagatavošana. 

Līdz ar to grāmatvežiem kopā ar uzņēmuma vadītājiem būtu jāizvērtē Ētikas kodeksa nozīme. IFAC biedru organizācijām jāpiemēro ētikas standarti, kas ir vismaz tikpat stingri kā Ētikas kodekss. Latvijā IFAC biedri ir Latvijas Zvērināto revidentu asociācija un Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācija. 

Nākotnes izaicinājumi grāmatveža profesijai Latvijā ir saistīti ne tikai ar sertifikāciju un profesionālo pilnveidošanu, bet arī ar Ētikas kodeksa piemērošanu praksē, tā integrēšanu mainīgajā uzņēmējdarbības vidē, kurā tie ir atbildīgi par finanšu un vadības grāmatvedību, īpaši ieņemot vadošus amatus. Grāmatveža profesijas pārstāvjiem ir jāveicina profesijas kvalitāte, uzticība un jāturpina vairot tās prestižs nākotnē. 

Publicēts 4.martā žurnālā "iFinanses"

Share