Foto: no privātā arhīva

LU Ekonomikas un vadības fakultātes bakalaura studiju programmas "Vadības zinības" 3. kursa studente Elīna Sadauska dalās savos iespaidos par apmaiņas studijām Norvēģijā, Agderas Universitātē. Elīna 2015./2016. akadēmiskā gada pavasara semestrī - no 2016. gada janvāra līdz jūnijam - studē Norvēģijā, uz kurieni viņa devās Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta programmas projekta ietvaros.

Stāsta Elīna: "Mans laiks apmaiņas studijās Kristiansandā, Norvēģijā bijis spilgtu iespaidu bagāts, pateicoties gan satiktajiem cilvēkiem, gan, bez šaubām, Norvēģijas iespaidīgajai dabai. Mēs, starptautiskie studenti, tikām laipni sagaidīti un jau pirmajā nedēļā spēju pilnībā iejusties jaunajā vidē. Ikkatrs students, ko satiku, bija atvērts sarunām, kopīgi dalījāmiem pirmajos iespaidos, un tieši tad es apjautu, cik aizraujoši būs turpmākie mēneši. Šāda integrācija bija iespējama pateicoties veiksmīgi organizētajiem ESN pasākumiem, kas turpinājās arī semestra gaitā. Viens no spilgtākajiem, kas palicis atmiņā, ir starptautiskās vakariņas, kad dažādu kultūru pārstāvji katrs pagatavoja tradicionālo pašmāju ēdienu, ko katrs varējām nobaudīt. Maksimāls kultūru sajaukums uz viena šķīvja.
Lai gan lekcijas jau ir beigušās, jo maijs Norvēģijā ir sesijas periods, gribu pieminēt, ka studiju laiks paritēja novērojot, pielāgojoties un mēģinot orientēties plašajā skolas teritorijā un sistēmā kopumā, turklāt tas pagāja pavisam nemanot. Agderas Universitāte ir izteikti laikmetīga, auditorijas aprīkotas ar visu nepieciešamo kvalitatīvai informācijas plūsmai, piemēram, visi pasniedzēji runā mikrofonos. Patīkami pārsteidza brīvais komunikācijas stils, kāds valda starp lektoriem un studentiem. Sākotnēji gan bija nedaudz grūti adaptēties studiju grafikam - katrā priekšmetā atvēlēta tikai viena lekcija nedēļā, kura gan ilgst 3-4, dažkārt pat 5 stundas, un kur pēdējā stunda šķiet mūžīga. Tomēr šāds grafiks viegli saderējās ar manām vēlmēm vairāk iepazīt šo valsti. Tepat, Kristiansandā, ir ievērojami daudz pastaigu vietu, pārgājieni jau ir daļa no nedēļas rutīnas. Esmu bijusi gan aiz polārā loka, kur redzēju arī kāroto ziemeļblāzmu, gan Norvēģijas tālākajā dienvidu punktā, iepazinusi Oslo un citas pilsētas. Tomēr visspēcīgāk atmiņā palicis brauciens uz Preikestolen, stāvu klinti, kuras virsotne ir gandrīz plakana, padarot to pat vienu no apmeklētākajām vietām Norvēģijā. Lai gan tūristu pilna, tomēr iespaidīga, šī vieta man ir viena no mīļākajām, kur, sēdēdama uz klints malas, varēju vērot iespaidīgo fjordu.  
Lai gan tikai nelielu daļu no visa pieredzētā iespējams aprakstīt, varu teikt, ka pieredze ir bijusi  vienreizīga, un tā kā skandināvu dzīvesstils, cilvēki, arhitektūra un daba ir man sirdij tuvi, tas padara šo apmaiņas braucienu vēl neaizmirstamāku." Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.-2014. gada perioda programmas projekta mērķis ir izveidot, attīstīt un stiprināt sadarbību ekonomikas un vadības  izglītības jomā starp Latvijas Universitāti un Agderas  Universitāti. Vairāk informācijas par starptautisko apmaiņu - apmaiņas studijām / praksi - meklē ŠEIT.

Share