Pagājušonedēļ noslēdzās pieteikšanās Latvijas Universitātes studentu Biznesa inkubatorā 2015./2016. ak.gada sezonai. No 87 pieteikumiem tika atlasītas 60 jauno uzņēmēju komandas – trīsreiz vairāk nekā pagājušogad, bet no dalībniekiem sagaida lielāku aktivitāti. Saskaņā ar jauno darbības pieeju, pilnu inkubācijas procesu varēs iziet tikai puse no komandām. Plašs ir arī inkubējamo biznesa ideju klāsts – no kvalitatīvu vīriešu apavu ražošanas līdz radona gāzes starojuma aizsardzības risinājumiem.

Jaunā pieeja – “no plāna “A” līdz plānam, kas strādā”

Lean Startup pieeja, uz kuras LU studentu Biznesa inkubators balstīs savu darbību šajā sezonā, paredz maksimālu un daudzpusīgu biznesa idejas testēšanu pirms tās palaišanas tirgū. 60 komandām, kuru biznesa idejas tika atzītas par dzīvotspējīgām, jau pirmajos trīs inkubācijas mēnešos būs jāsasniedz redzams savas biznesa idejas attīstības rezultāts un 2016. gada janvārī jāprezentē to pieredzējušu uzņēmēju un ekspertu komisijai. 30 komandas, kas savas idejas realizēšanā rādīs vislielāko progresu, turpinās attīstību Biznesa inkubatora nākamos 9 mēnešus – līdz 2016. gada septembrim. 

Jauns simbols

Savā ceturtajā darbības sezonā LU studentu Biznesa inkubators ienāk arī ar jaunu identitāti. Turpmāk jauno uzņēmēju garu un panākumus pavadīs ozolzīle. „Dižozols ir Latvijas Universitātes, zināšanu un tradīciju simbols. Padarot ozolzīli par LU jauno uzņēmēju simbolu, mēs vēlamies akcentēt, ka inovācijas un uzņēmēja gars ir lielā mērā saistīti ar izglītību,” par jauno identitāti pastāstīja LU studentu Biznesa inkubatora vadītājs Mikus Losāns.  

Praktisks atbalsts pirmsinkubācijas posmā

Trijos gados, darbojoties LU Ekonomikas un Vadības fakultātes paspārnē, LU studentu Biznesa inkubatorā atbalstu ir saņēmušas vairāk nekā 50 komandas, 28 absolvēja – 15 no tām turpina savu darbību kā SIA arī pašlaik. Inkubators darbojas tā saucamajā pirmsinkubācijas posmā. „Atšķirībā no tradicionālās biznesa inkubācijas, pirmsinkubācija akcentu liek uz pašu cilvēku, nevis biznesa ideju un straujāku peļņas audzēšanu. Tā ir sava veida „pirmsstabilitāte”, „pirmsakselerators”, „pirmsaizdevums”,” pirmsinkubāciju definē M.Losāns, norādot, ka jaunajā sezonā inkubators vēl vairāk uzmanību veltīs dalībnieku uzņēmējspēju attīstīšanai un atbalstam īstās biznesa idejas atrašanai: Modes un izklaides centrā Rīga Plaza turpinās darbību Inovāciju stends, kas jaunajiem uzņēmējiem ļauj ātri un efektīvi notestēt pieprasījumu pēc produkta vai pakalpojuma; 2016. gada februārī programmas Studenta uzņēmēja gars ietvaros 175 LU studentiem atkal būs iespēja uzņēmējdarbības studiju kursa laikā attīstīt biznesa projektu un noslēgumā saņemt finansiālo un biznesa inkubatora atbalstu tā realizēšanā.    Papildu informācija Nataļja Kornišova LU studentu Biznesa inkubators natalja.kornisova@lu.lv   +371 254 00 757

Share