Foto: Toms Grīnbergs, LU Mediju un mārketinga centrs

Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un vadības fakultātes Eiropas studiju maģistra programma (ESMP) š.g. 5. maijā organizēja viedo forumu “Eiropas integrācijas studijas: ieguldījums nākotnē”.

Foruma atklāšanā LU rektors Indriķis Muižnieks ar atzinību novērtēja, ka Latvijas Universitāte lielā mērā pateicoties LU ESMP pilnvērtīgi piedalās Eiropas integrācijas procesos jau kopš Latvijas pirmsiestāšanās sarunām ES, vēlāk 2004.gadā kļūstot par ES dalībvalsti, kā arī turpinot aktīvu līdzdalību ES, tai skaitā, nodrošinot neseno prezidentūru ES Padomē 2015.gadā. LU rektors norādīja, ka gan šis forums, gan LU ESMP līdzīgi kā ES kopumā veicina globālu un starpdisciplināru attīstību un sadarbību, piesaistot studentus, programmas ekspertus un sadarbības partnerus no dažādām institūcijām daudzās pasaules valstīs un reģionos.
Arī citi foruma atklāšanas dalībnieki – Inna Šteinbuka, Eiropas Komisijas Pārstāvniecības Latvijā vadītāja, Andris Piebalgs, ES enerģētikas un attīstības komisārs no Latvijas laikā no 2004.-2014.gadam, Baiba Rivža, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle, Jānis Vaivads, otrais atjaunotās Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrs un ilggadējs LU ESMP pasniedzējs, gala pārbaudījumu komisijas priekšsēdētājs pozitīvi novērtēja LU ESMP lomu Eiropas integrācijas studiju attīstībā Latvijā, spēju pielāgoties mainīgajiem apstākļiem un ieguldījumu tādu profesionāļu sagatavošanā, kas ir spējīgi risināt ļoti dažādus ar ES integrāciju saistītus jautājumus, izmantojot starpdisciplināro pieeju.
Viedā foruma moderēto diskusiju paneļu dalībnieki (foruma programma un dalībnieku saraksts) – LU dažādu paaudžu mācībspēki, kā arī ESMP absolventi un studenti no dažādām valstīm – dalījās ar pieredzi un viedokļiem par Eiropas studiju akadēmisko un profesionālo vidi, kā arī LU ESMP ietekmi gan uz šīs vides attīstību, gan uz personisko un profesionālo ieguldījumu LU ESMP pasniedzēju, absolventu un studentu izaugsmē.
Foruma dalībnieku viedokļi četros secīgos diskusiju paneļos veidoja simbolisku laika un dažādu paaudžu tiltu, parādot Eiropas integrācijas studiju un LU ESMP ilgtspēju, kā arī vienmēr aktuālo redzējumu un spēju izprast un pielāgoties mainīgajiem ES integrācijas, institucionālās attīstības, globālās ģeopolitikas un sociālās ekonomikas jautājumiem. Kā viens no galvenajiem nākotnes izaicinājumiem diskusijās tika uzsvērta nepieciešamība pielāgoties dinamiskajai un starptautiskajai izglītības videi, nodrošinot izglītības pieprasījumu dažādos veidos, tai skaitā, gan caur izglītības eksportu, gan caur aktīvu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanu.
Forums tika organizēts ESMP 15.jubilejas izlaiduma gada ietvaros sadarbībā ar LU Ekonomikas un vadības fakultāti, LU Eiropas un sabiedrības attīstību studiju akadēmisko centru, LU Žana Monē (Jean Monnet) Izcilību centru un LU ESMP Alumni tīklu. Forumu īstenošanu atbalsta Eiropas Komisijas Pārstāvniecība Latvijā un Latvijas Eiropas kopienu studiju asociācija.
Foruma ietvaros 6.maijā tika organizēta arī LU ESMP absolventu tikšanās, kuras laikā absolventi vienojās stiprināt un uzturēt LU ESMP Alumni sadarbības tīklu, tai skaitā iespēju robežās piedāvājot savu ekspertīzi arī LU ESMP un tās studentiem, kā arī veidojot savstarpējus sadarbības un attīstības projektus.
Fotoatskats uz foruma diskusijām 5. maijā.
Fotoatskats uz absolventu tikšanos.
Vairāk informācijas par forumu, kā arī par LU ESMP: Romāns Putāns, LU ESMP koordinators, romans.putans@lu.lv, tel. 29442854.

Share