Prof. Andris Deniņš, Dienas Bizness, 11.05.2017.

Nav iespējama izaugsme bez attīstības. Pēc veiksmīga uzņēmējdarbības starta un uzņēmuma nostabilizēšanās par būtisku tālākās attīstības priekšnoteikumu parasti kļūst jaunu tirgu iekarošana, produktu vai pakalpojumu popularizēšana arvien plašākai auditorijai. Par ekonomikas izrāviena nepieciešamību, tostarp īpaši uzsverot eksporta veicināšanu, runā arī oficiālajos valsts attīstības dokumentos. Taču pārāk bieži mēs aizmirstam, ka veiksmīga uzņēmuma pamatā ir izglītots un atbilstoši ieņemamajam amatam kompetents cilvēks. Tāpēc, jo vairāk Latvijā tiks piedomāts pie cilvēkresursu attīstības, piedāvājot izglītības un pieredzes gūšanas iespējas visa mūža garumā, jo ātrāk mēs spēsim runāt par ekonomikas izrāvienu kā rezultātu, nevis tālu mērķi.

Jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati par valsts iedzīvotāju izglītības līmeni, liecina, ka augstāko izglītību visā valsts teritorijā vidēji ir ieguvis vien katrs ceturtais valsts iedzīvotājs. Tas liecina par lielu zemi kvalificētu darbinieku skaitu sabiedrībā, kā arī par nepietiekamo iedzīvotāju motivāciju izglītoties un celt un uzturēt savu profesionālo līmeni. Vēl viena problēma, ar ko saskaras darba devēji, ir nepietiekams eksakto zinātņu speciālistu skaits. Sašutumu un kārtējo diskusiju sabiedrībā izraisīja pērnā gada centralizēto eksāmenu rezultāti, kad 12. klases skolēniem matemātikas eksāmenā vidēji izdevās sasniegt tikai 36,2% rezultātu. Šīs tendences pašlaik novedušas pie būtiska informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistu trūkuma. Vienlaikus IT nozare arvien straujāk attīstās, un labi apmaksātas, perspektīvas vakances paliek neaizpildītas. Aktuālie Eiropas Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa dati rāda, ka Latvijā ir viens no zemākajiem IT speciālistu īpatsvariem nodarbinātībā: vidēji 2,2% salīdzinājumā ar 3,5% ES. Latvijā dzīvojošajiem ir nepietiekams pamata digitālo prasmju līmenis, jo tās apmierinošā līmenī piemīt vien 50% iedzīvotāju. 
Vienlaikus ir piemēri, kas apliecina, ka Latvijā aug talantīgi un uzņēmīgi jaunieši - to pierāda kaut vai mūsu audzēkņu panākumi informātikas olimpiādēs - pērn zelta medaļu pasaules informātikas olimpiādē izcīnīja rīdzinieks, un arī šogad pie zelta godalgas Baltijas informātikas olimpiādē tika skolēns no Rīgas. Tas nozīmē, ka esam un varam būt konkurētspējīgi pat pasaules līmenī. Ticu, ka, topošajiem darbiniekiem laikus domājot un strādājot pie savas profesionālās izaugsmes, varam beidzot panākt tik bieži pieminēto valsts ekonomisko izrāvienu.  Publicēts laikrakstā "Dienas Bizness" 11.05.2017.

Share