2016. gada 31. martā Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes (LU EVF) profesionālās bakalaura studiju programmas “Finanšu menedžments” studenti piedalījās laikraksta Dienas bizness diskusijās «Latvijas – Krievijas ekonomiskā sadarbība vakar, šodien, rītdien?», kas veidotas sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un nozaru līderiem.

Sadarbība ar Krieviju Latvijai nozīmē desmitiem tūkstošu darbavietu un būtisku ieguldījumu Latvijas ekonomikā. Tas skar gandrīz visas nozares  – pārtiku, pārvadājumus, banku sektoru, būvniecību, tūrismu un viesnīcu biznesu, mašīnbūvi, enerģētiku. Politiskā un ekonomiskā situācija uzņēmējiem sadarbībā ar Krieviju ar katru dienu kļūst arvien saspringtāka. Noteiktās ES un Krievijas savstarpējās sankcijas ir radījušas negatīvu ekonomisko ietekmi uz Latviju. Vēl jo vairāk – Krievijas sankcijas skar arī Latvijas eksportu uz ES, jo tās dalībvalstīs krītas pirktspēja un veidojas savu preču pārprodukcija.
Diskusijas laikā tika apspriests, cik ļoti Latvijas ekonomikai šīs izmaiņas ir «atspēlējušās», vai līdzšinējais atbalsts ir bijis pietiekams, kā izdevies pārorientēties un kā atgriezties uz jēdzīgu, pragmatisku attiecību ceļa ar Krieviju?
Tika apspriestās sekojošas tēmas:
  • Pārtikas preču embargo. Kāda ir bijusi sankciju ietekme uz Latvijas ekonomiku, vai uzņēmumi spējuši pielāgoties?
  • Ģeopolitikas ietekme uz tranzītbiznesu. Kravu pārvadājumu nozares izaicinājumi.
  • Apstrādes rūpniecība šī brīža situācija sankciju ietekmē
  • Latvijas alternatīvas enerģijas pašnodrošināšanai.  Latvijas–Krievijas sadarbība vakar un rīt?

Share