Dienas Bizness 19.05.2017.

Finanšu tehnoloģiju industrijas strauja attīstība sākās 2008. gadā, kad globālā finanšu krīze atklāja tradicionālās banku sistēmas trūkumus, motivējot meklēt jaunus biznesa modeļus arī konservatīvajā finanšu sektorā. Arī straujais informāciju tehnoloģiju progress palīdzēja nodrošināt lielāku finanšu pakalpojumu mobilitāti, ērtāku izmantošanu un zemākas izmaksas. Saskaņā ar dažādām aplēsēm investīcijas fintech kompānijās pasaulē no 2010. gada līdz 2015. gadam ir palielinājušās desmit reizes, sasniedzot aptuveni 20 mljrd. ASV dolāru gadā.

Fintech veiksmīgi piedāvā tehnoloģijas un pakalpojumus visās jomās, kurās strādā arī tradicionālās bankas, apdrošināšanas un citi finanšu sektora uzņēmumi, piemēram, digitālos naudas pārvedumus, kreditēšanu, tajā skaita arī kreditēšanu no cilvēka cilvēkam (P2P) un kreditēšanu no biznesa biznesam (B2B) bez bankas starpniecības, kā arī aktīvu un investīciju pārvaldīšanu, privāto finanšu pārvaldīšanu, apdrošināšanu u.c. Ko par šiem procesiem domā jaunie uzņēmēji, kas ir Latvijas banku klienti? Aizvadīto divu gadu aptaujas rezultāti liecina, ka daudzi no viņiem nezina par fintech pakalpojumiem. Aptaujātie uzņēmēji augsti novērtē banku klientu datu aizsardzību un naudas maksājumu ātrumu, bet atzīmēja, ka jaunajiem uzņēmējiem joprojām ir grūti, dažreiz pat neiespējami saņemt finansējumu biznesam, kā arī negatīvi vērtēja banku komisiju ikgadējo sadārdzinājumu. Respondenti ar bažām uztvēra arī nesen valdības pieņemtos noteikumus par kārtību, kādā finanšu iestāde pilda finanšu kontu pārbaudi un sniedz Valsts Ieņēmumu dienestam informāciju par klientu finanšu kontiem. Respondenti atzīmēja, ka tas neveicina klientu datu konfidencialitāti, ņemot vērā to, ka nelegālie darījumi biežāk tiek veikti, nevis izmantojot internetbanku, bet gan skaidrā naudā. Aptauja parādīja arī jauno uzņēmēju gatavību izmantot fintech pakalpojumus, jo tas dotu iespēju ierobežot banku dominējošo pozīciju un radītu konkurenci, kas varētu sekmēt apkalpošanas komisiju samazinājumu un mainīt attieksmi pret klientiem. 
Esmu pārliecināta, ka jaunas fintech tehnoloģijas kopā ar tradicionālā banku sektora priekšrocībām (liela klientu bāze, iespējas piesaistīt lētus finanšu resursus) ir pamats jaunās paaudzes digitālo finanšu uzņēmumu veidošanai. Tāpēc fintech attīstība atstās pozitīvu ietekmi gan uz pasaules, gan Latvijas finanšu sektoru, Jaujot klientiem izmantot abu finanšu sektoru spēlētāju priekšrocības. Jau pašlaik varam prognozēt, ka fintech tehnoloģijas mainīs arī tradicionālo banku darbību un otrādi - bankas pārņems inovatīvus IT risinājumus, bet fintech uzņēmumiem nāksies pielāgoties stingrākai uzraudzībai. Tas aizsāks jaunu ēru finanšu industrijas attīstībā.  Publicēts laikrakstā "Dienas Bizness" 19.05.2017.

Share